4 midsommarställen nästgårds en bemannad OKQ8-station

4 midsommarställen nästgårds en bemannad OKQ8-station

Äntligen är den här, färskpotatisens, sillens och jordgubbarnas stora högtid, eller midsommar som den också kallas. Vi är nog många som förknippar midsommar med mat, men det är ju också en dag för midsommarstång, dans, lek och sång, som vi gärna firar tillsammans med vänner och familj. Midsommar är en av våra mest folkkära och firade traditioner och precis som midsommarfirandena ligger utspridda i Värmland gör också våra stationer det, vilket sammanträffande kan man tycka! Men det är ju jämt görskönt när man inser att grillkolen inte räcker till kvällens alla korvsorter som ska grillas, törsten akut behöver släckas på väg till midsommarfirandet eller magen kurrar på vägen hem.
Nedan tipsar vi om några fina ställen i Värmland att fira midsommar på, nära till både korv, kaffe och grillkol!
Tips på firanden i Värmland

Mariebergsskogen
Knappt 3 km från OKQ8 Våxnäs i Karlstad hittar vi midsommarfirande i Karlstads stadspark Mariebergsskogen. Här får man uppleva firande med spelmän och folkdansare, sång och dans runt Midsommarstången.

Alsters Herrgård
Strax 6 km öster från OKQ8 Lorensberg står Alsters Herrgård, där diktaren Gustaf Fröding föddes. Idag är platsen en minnesgård till Fröding där bland annat årliga midsommarfiranden brukar hållas. Här firas det traditionellt med folkdans och -musik, dans och lek runt midsommarstången.

Ransäter Hembygdsgård
Cirka 9 km från OKQ8 Munkfors, vackert belägen vid Klarälvens strand, ligger Ransäters Hembygdsgård. På hembygdsgården firas dagen med dans kring midsommarstången, aktiviteter för alla åldrar och balettuppträdande.

Borgvik hytteruin
Knappt 1,5 mil från OKQ8 Grums ligger idyllen Borgvik. Direkt i anslutning till Borgviksälven och forsen ligger hytteruinen och här hålls även Borgviks midsommarfirande. Här kan man bland annat njuta av folkmusik och dansuppvisning, se när midsommarstången reses och forsen öppnas.

Midsommarnatten – full av magi

Midsommar som tradition sträcker sig tillbaka till bondesamhället i norra Europa. Där firade man vårens spirande växtlighet och midsommar var på den här tiden, likt idag, en brytpunkt i arbetet. Midsommarnatten trodde man var full av magi, övernaturliga väsen och lämplig för att sia om framtiden. Och än idag lever detta kvar. Vem har inte plockat sju sorters blommor och lagt under kudden på midsommarnatten i förhoppningen om att drömma om den man ska gifta sig med?

Sommartraditionen urbaniseras

Under industrialiseringen ökade välståndet i Sverige och väldigt många människor flyttade från landsbygd till städerna. Vid midsommar återvände man för att umgås med släktingar eller campa. Dock hade inte alla råd att resa bort från stan och midsommar urbaniserades och midsommarstänger började resas runt om i städerna. Och där är vi ju nu, med midsommarfiranden lite varstans runt om i Värmland, precis som våra stationer!