I över 60 år har våra bemannade mackar varit en naturlig mötesplats för värmlänningar. Här har många minnen och historier skapats, och gör än idag. Genom dessa historier lyser den bemannade mackens betydelse och därför vill vi samla dem här. Så att du också kan ta del av minnen från Värmlands populäraste mötesplats. 

Vi är ganska säkra på att det finns fler mackminnen som bara väntar på att få bli berättade. Vi vill gärna ta del av ditt starkaste minne från macken, så skicka in din historia till oss!

*Genom att skicka in ditt bidrag godkänner du att ditt namn och din historia
får användas i marknadsföring för OK Värmland.

En ofrivillig smitning
Jag minns när jag tankade fel! Jag hade en bensinbil och råkade tanka diesel, eller om det var tvärtom. Jag tog mig en bit längre bort, nästan till Ica, men där tog det stopp...

Jag har ett till minne som också var i samband med en tankning. Jag stod och tankade, när det ringde i min telefon. Jag svarade, tankade klart och åkte sedan vidare. När jag kommit till Grums så tänkte jag, fan nu betalade jag inte… Men det ordnade sig rätt bra. Jag ringde hit och sa att jag måste ha glömt att betala. "Ja jag vet det, jag kände igen dig" svarade de.

Mackens betydelse
Lokal service. Att det finns en bensinstation och mack lokalt är väl gôrbra!

– Thomas, OKQ8 Forshaga

Inget annat än äkta OK-bensin i parets Saab
I slutet av 80-talet jobbade jag extra på OK Höjdgatan i Karlstad. En sensommar dag var ett grävarbete sedan länge inplanerat runt bensintankarna, vilket tvingade oss att hålla strömmen avstängd till samtliga bensinpumpar fram till sen eftermiddag.

Tidig morgon denna dag rullade en Saab in på mackområdet. Jag jag gick ut och mötte upp och förklarade för det äldre paret i bilen att vi tyvärr inte kunde sälja någon bensin förrän senare mot kvällningen. Jag rekommenderade paret att istället åka till konkurrenters bensinmack på Kroppkärr, alternativt till Ok:s mack på Våxnäs. Svaret jag fick av den äldre getlemannen vid ratten var att han absolut inte vill tanka något annat än OK-bensin och att den bensin som fanns kvar i bilen kanske inte räcker för sträckan till Våxnäsmacken. Det äldre paret valde istället att lugnt sitta och vänta i sin bil ända fram tills att arbetet med bensintankarna var klart sen eftermiddag.

Vid några tillfällen kom de in på macken för att låna toaletten. Självklart bjöd vi då även paret på förfriskningar. Runt 16-tiden, vill jag minnas, kunde vi slå på bensinpumparna, så att paret äntligen kunde tanka upp sin Saab med äkta OK-bensin.

Mackens betydelse
Mycket. Har många härliga minnen från den tiden få jag ha på mig de blå byxorna och den blåvitrandiga skjortan och den karaktäristiska slipsen med kardborreband!

– Anders, OKQ8 Höjdgatan

"Den kommer aldrig hålla"
Jag minns när jag som ung tonåring följde med min nio år äldre bror för att tanka. Den lite äldre mack-ägaren kände till att min bror hade svårt att komma i och ur bilen så vi fick den bästa servicen i stan. Rengjord vindruta, oljekoll och spolarvätska. Varje gång han lyfte på motorhuven och fick syn på den nyskapande tandade gummirem som drev den överliggande kamaxeln påpekade han alltid att "den kommer aldrig att hålla". Men han fick fel!

Mackens betydelse
En möjlighet till ett bra bilägande och lite snabbfix

– Staffan, OKQ8 Forshaga

En "äkta" norgehistoria
Det måste vara när min pappa som jobbade som bilmek på Hagalundsvägen, berättade vad som är en "äkta" norgehistoria. En kund kommer in och säger att sedelautomaten inte fungerar, pappa följer med ut och ber kunden (norsken) om hur han gör. Norsken tar sin bunt med nio tiokronorssedlar lägger dom i facket och skjuter in, det funkar såklart inte, men norsken hade ju läst på automaten att det stod "max" nio sedlar.

Mackens betydelse
"Macken" för mig är tyvärr TV serien med Galenskaparna. Men jag jobbade länge på OK Globen och där hade vi många "gamla" medlemmar som tyckte att med medlemsnummer under hundra så skulle man ha lite fördelar, som att slippa kvitto vid återköp tex.

– Lars-Olof, OKQ8 Forshaga

Politiker lämnade bilen vid pumpen
Jobbade extra på en mack när jag var yngre, en då välkänd politiker tankade sin bil och köpte kvällstidningen. Politikern försvann och bilen stod kvar vid pumpen, efter en timme ringer den välkända tankspridda politikern och frågar om han möjligtvis glömt kvar sin bil på macken? Jodå, herr politiker glömde kvar bilen och promenerade hem med kvällstidningen under armen. En halvtimme senare hämtades bilen av nämnd herre.

Mackens betydelse
Nära tillhands med det mesta man behöver.

– Peter, OKQ8 Skoghall

Aftonbladet eller expressen?
Ett minne som jag aldrig kommer att glömma var när jag skulle in och köpa min kvällstidning (aftonbladet) som jag har köpt sen vuxen ålder. Aftonbladet var slut men då kom dåvarande mackägaren på något finurligt. Han hämtade en expressen som han strök över och skrev Aftonbladet på. detta tyckte jag var så roligt så än idag tänker jag på detta upptåg!

– Nils

Åkte rakt ut, utan att stanna!
Det var när namnet var IC, var filial till Kristinehamn och låg i Väse vid karlstadvägen. Vi hade besök varje dag av en grabb som hette Mats som skötte om att vattenhinkarna var rena och fina. Den här dagen var det kontroll av stopplikten vid utfarten av polisen. Mats åkte rakt ut utan att stanna och polisen frågade om han inte viste vad märket betydde. "Nej det vet jag inte men fråga flickorna på macken det vet dom säkert".

Mackens betydelse
Jag jobbade där över 50 år

– Ingmar, OKQ8 Kristinehamn

Oväntad syn i tvätthallen
Vi fick besök av en kille från Norge som frågade efter om det finns någon dusch? Nej vi har ingen men vi har ju tvätthallen som är ledig sa jag! När jag senare gick ut med lite sopor, så stog norrmannen spritt språngande naken med öppna dörrar och spolade för fullt! Sen kom han och betalde och sa: Nå föler jej mej som en riktig mänske!

Mackens betydelse
Jag praktiserade på macken 1965 när jag gick i skolan och blev platschef 1990 - 2012 Så det var min mack och är så fortfarande!

– Joori, OKQ8 Torsby

Full tank och bensintvättad bakskärm
Jag jobbade på en Konsumaffär med tillhörande OK mack för drygt 50 år sedan. Fick i uppdrag att hjälpa en äldre man att tanka fullt. Det fick han - full tank alltså - med råge! Jag förstod inte hur spärrhandtaget skulle frigöras! Han fick verkligen full tank och jag fick av min chef i uppdrag att lära mig hur det hela fungerade. Kostade nog några kronor för Konsum 😜 och kunden fick en bensintvättad bakskärm.

Mackens betydelse
Viktig inrättning.

– L-G, OKQ8 Hagfors

Man tar macken för given
När jag praktiserade fick man lära sig mycket och nu som vuxen tar man mycket för givet av det som mackarna faktiskt erbjuder.

Mackens betydelse
Trevlig personal gör hela nöjet att åka dit!

– Henrik, OKQ8 Lorensberg

Mackens betydelse
Macken för mig innebär att det alltid är trevlig personal och den finns där när man behöver den.

– Linnéa, OKQ8 Kristinehamn

Kvarlämnad plånbok på väg till travet
Vi skulle ner till Axevalla Stochampionatet. Vi kom hit för att tanka både bil och husvagn, och tankningen gick jättebra. Det var från en sådan här sedelautomat som fanns på den tiden. Då behövde man ju sedlar och en plånbok. Plånboken la jag på bensinpumpen och åkte till Axevalla, och här blev plånboken kvar, och därmed inga pengar med ner till travet. Jag fick låna lite pengar och lyckades vinna så det räckte i 3 dagar nere i Axevalla. Det var bra spelat, men alla pengar försvann sista dagen, och jag åkte hem lika blank som när jag kom dit.

Mackens betydelse
Macken betyder, eller har betytt, att detta är den enda macken här i Forshaga som är bemannad. Här finns till och med lite bilgrejer som inte är så vanligt, vilket är bra.

– Bosse, OKQ8 Forshaga

Underhållning på husvagnssemester
Ett mackminne som jag har är när vi åkte på husvagnssemester. Det var jag och min mormor tillsammans med hennes gubbe. Då var man ju alltid på macken, och det fanns ofta spel som macken hade ordnat, vilket gick ut på att man skulle hitta bilar i olika färger samt specifika vägskyltar. Det spelade vi ofta!

Mackens betydelse
Jag är så glad att macken finns. Jag är ju egenföretagare, och det är alltid något som behövs. Sen är ju personalen alltid väldigt hjälpsam och det är aldrig några problem. Sen har dem även ett samarbete med en bilverkstad, så att man kan få hit reservdelar redan samma dag. Det är tacksamt att det finns, och jag försöker gå hit och handla så ofta jag kan för att det ska kunna finnas kvar här.

– Erik, OKQ8 Forshaga

En spännande första dag på jobbet
Jag var i 15 årsåldern och var här och sökte jobb. På den tiden var macken uppdelad i kiosk och bensinmack och jag sökte jobbet i kiosken. Det första jag fick göra var att bära upp drickflaskor. Det var väldigt spännande minns jag - man ställde flaskorna på en rad. Det fick jag göra i en vecka. Sen fick jag stå bredvid i kassan. Då var det 1 öre, 2 öre och 5 öres godis. Utöver det fanns det korv och bröd, samt mos. Det var inte som idag när det finns både hamburgare och pommes frites. Sen jobbade jag här fram tills att jag var 20 år.

Sedan vid 62 års ålder var jag här för att tvätta bilen. Då kom den förra chefen fram till mig och frågade "ska du inte komma hit och jobba istället?" Sen dess är jag här och jobbat några timmar då och då!

Mackens betydelse
Det här är ju hjärtat för många tror jag. Det är ju många kunder som gärna står här för att prata länge - bara en sån sak. Och så får man vara lite artig och trevligt tillbaka vilket många uppskattar genom att dela med sig av saker också.

– Inger, OKQ8 Forshaga

25 öre litern
Jag kommer ihåg när man var liten och var med pappa. På den tiden kostade bensinen 25 öre, och när de höjde till 1 krona tyckte man det var helt otroligt dyrt!

Mackens betydelse
Det är alltid trevligt att ha någonstans att gå in, jag brukar tvätta bilen här vilket är bra. Och det är alltid bra service!

– Lennart, OKQ8 Forshaga/Bergvik

Soligt kattkaos
I somras hade de en kattmässa här bredvid. Jag tror aldrig jag har sålt så mycket glass! Det var så mycket att vi var tvugna att skriva upp vilken glass de ville ha -bägare, strut, vilken kula osv. Folk bara strömmade in. Alla var på gott humör och ville prata om sina katter. Tack vare alla kattälskare var hela stämningen speciell den dagen. Det var nog min roligaste arbetshelg här på macken!

Mackens betydelse
Ja den betyder mycket eftersom det är mitt jobb. Mina kollegor är jättebra, kunderna är jättefina. Det är många nya kunder men också såna som brukar vara här ofta. Sen upskattar jag all hjälp man kan få här. Vi hjälper till med det mesta, inte bara bilgrejer, utan även vardagliga problem som egentligen inte har med en bensinmack att göra. Men det är ju bara kul att få hjälpa till när andra har frågor. 

– Wilma, OKQ8 Forshaga

Mackens betydelse
Macken är öppen på effektiva tider och har alltid bäst service.

– Solveig, OKQ8 Sveagatan Grums

Jag vill skicka in ett mackminne