Jag och min mack

I över 60 år har våra bemannade mackar varit en naturlig mötesplats för värmlänningar. Här har många minnen och historier skapats, och gör än idag. Genom dessa historier lyser den bemannade mackens betydelse och därför vill vi samla dem här. Så att du också kan ta del av minnen från Värmlands populäraste mötesplats. 

Vi är ganska säkra på att det finns fler mackminnen som bara väntar på att få bli berättade. Vi vill gärna ta del av ditt starkaste minne från macken, så skicka in din historia till oss!

*Genom att skicka in ditt bidrag godkänner du att ditt namn och din historia
får användas i marknadsföring för OK Värmland.

En ofrivillig smitning
Jag minns när jag tankade fel! Jag hade en bensinbil och råkade tanka diesel, eller om det var tvärtom. Jag tog mig en bit längre bort, nästan till Ica, men där tog det stopp...

Jag har ett till minne som också var i samband med en tankning. Jag stod och tankade, när det ringde i min telefon. Jag svarade, tankade klart och åkte sedan vidare. När jag kommit till Grums så tänkte jag, fan nu betalade jag inte… Men det ordnade sig rätt bra. Jag ringde hit och sa att jag måste ha glömt att betala. "Ja jag vet det, jag kände igen dig" svarade de.

Mackens betydelse
Lokal service. Att det finns en bensinstation och mack lokalt är väl gôrbra!

– Thomas, OKQ8 Forshaga

Inget annat än äkta OK-bensin i parets Saab
I slutet av 80-talet jobbade jag extra på OK Höjdgatan i Karlstad. En sensommar dag var ett grävarbete sedan länge inplanerat runt bensintankarna, vilket tvingade oss att hålla strömmen avstängd till samtliga bensinpumpar fram till sen eftermiddag.

Tidig morgon denna dag rullade en Saab in på mackområdet. Jag jag gick ut och mötte upp och förklarade för det äldre paret i bilen att vi tyvärr inte kunde sälja någon bensin förrän senare mot kvällningen. Jag rekommenderade paret att istället åka till konkurrenters bensinmack på Kroppkärr, alternativt till Ok:s mack på Våxnäs. Svaret jag fick av den äldre getlemannen vid ratten var att han absolut inte vill tanka något annat än OK-bensin och att den bensin som fanns kvar i bilen kanske inte räcker för sträckan till Våxnäsmacken. Det äldre paret valde istället att lugnt sitta och vänta i sin bil ända fram tills att arbetet med bensintankarna var klart sen eftermiddag.

Vid några tillfällen kom de in på macken för att låna toaletten. Självklart bjöd vi då även paret på förfriskningar. Runt 16-tiden, vill jag minnas, kunde vi slå på bensinpumparna, så att paret äntligen kunde tanka upp sin Saab med äkta OK-bensin.

Mackens betydelse
Mycket. Har många härliga minnen från den tiden få jag ha på mig de blå byxorna och den blåvitrandiga skjortan och den karaktäristiska slipsen med kardborreband!

– Anders, OKQ8 Höjdgatan

"Den kommer aldrig hålla"
Jag minns när jag som ung tonåring följde med min nio år äldre bror för att tanka. Den lite äldre mack-ägaren kände till att min bror hade svårt att komma i och ur bilen så vi fick den bästa servicen i stan. Rengjord vindruta, oljekoll och spolarvätska. Varje gång han lyfte på motorhuven och fick syn på den nyskapande tandade gummirem som drev den överliggande kamaxeln påpekade han alltid att "den kommer aldrig att hålla". Men han fick fel!

Mackens betydelse
En möjlighet till ett bra bilägande och lite snabbfix

– Staffan, OKQ8 Forshaga

En "äkta" norgehistoria
Det måste vara när min pappa som jobbade som bilmek på Hagalundsvägen, berättade vad som är en "äkta" norgehistoria. En kund kommer in och säger att sedelautomaten inte fungerar, pappa följer med ut och ber kunden (norsken) om hur han gör. Norsken tar sin bunt med nio tiokronorssedlar lägger dom i facket och skjuter in, det funkar såklart inte, men norsken hade ju läst på automaten att det stod "max" nio sedlar.

Mackens betydelse
"Macken" för mig är tyvärr TV serien med Galenskaparna. Men jag jobbade länge på OK Globen och där hade vi många "gamla" medlemmar som tyckte att med medlemsnummer under hundra så skulle man ha lite fördelar, som att slippa kvitto vid återköp tex.

– Lars-Olof, OKQ8 Forshaga

Politiker lämnade bilen vid pumpen
Jobbade extra på en mack när jag var yngre, en då välkänd politiker tankade sin bil och köpte kvällstidningen. Politikern försvann och bilen stod kvar vid pumpen, efter en timme ringer den välkända tankspridda politikern och frågar om han möjligtvis glömt kvar sin bil på macken? Jodå, herr politiker glömde kvar bilen och promenerade hem med kvällstidningen under armen. En halvtimme senare hämtades bilen av nämnd herre.

Mackens betydelse
Nära tillhands med det mesta man behöver.

– Peter, OKQ8 Skoghall

Aftonbladet eller expressen?
Ett minne som jag aldrig kommer att glömma var när jag skulle in och köpa min kvällstidning (aftonbladet) som jag har köpt sen vuxen ålder. Aftonbladet var slut men då kom dåvarande mackägaren på något finurligt. Han hämtade en expressen som han strök över och skrev Aftonbladet på. detta tyckte jag var så roligt så än idag tänker jag på detta upptåg!

– Nils

Åkte rakt ut, utan att stanna!
Det var när namnet var IC, var filial till Kristinehamn och låg i Väse vid karlstadvägen. Vi hade besök varje dag av en grabb som hette Mats som skötte om att vattenhinkarna var rena och fina. Den här dagen var det kontroll av stopplikten vid utfarten av polisen. Mats åkte rakt ut utan att stanna och polisen frågade om han inte viste vad märket betydde. "Nej det vet jag inte men fråga flickorna på macken det vet dom säkert".

Mackens betydelse
Jag jobbade där över 50 år

– Ingmar, OKQ8 Kristinehamn

Två skilda minnen
Kanske när jag skällde ut en man som rökte intill pumpen… jag skakade när jag åkte därifrån. Så arg.

Men ett roligare mack-minne är när man åkte med pappa och tankade för att få köpa bilgodis och få klistermärken.

– Katarina, OKQ8 Våxnäs

Olycka i biltvätten
När jag råkade öppna bakluckan i automat-tvätten.

– Anders, OKQ8 Sunne

E
‍‍
Stod och försökte få upp tanklocket men gick inte, dom på macken hjälpte mig men även dom fick inte upp de. Åkte hem o prova efter stund o fick upp de hur lätt som helst

– Susanne, OKQ8 Kil

Snabb, snabbare, snabbtvätten
Det måste väl ha varit, när vi åkte igenom "snabbtvätten" och bilen blev inte ens blev blöt. Här snackar vi snabbt. Men tjejerna som jobbat gav oss ett gratisprogram. Bilen blev ren OCH gubben min blev glad

– Carola, OKQ8 Karlstad

Biljtuven i Filipstad
På 80-talet någon gång, åkte min storebror till Ok i Filipstad för att tanka. Vår mamma var med, hon satt i baksätet. När brorsan gick in för att betala, så satt mamma kvar i bilen, så han tog inte bilnyckeln med sig. När han var därinne, kom en biltjuv och stal bilen och vår mamma!!! Färden slutade runt Molkom, där biltjuven körde i diket.

– Annelie, OKQ8 Filipstad

Den "gamla" macken
"Gamla" macken på Hagaborgsgatan i Karlstad. Staffan och Uffe och resten av gänget va alltid på topp. Synd att den försvann.

– Bosse, OKQ8 Sunne

D
‍‍
Det bästa var på helgen när man åkte med till macken och fick en stor go mjukglass med strössel på då var det helg♥️ i Grums har dom alltid varit så tillmötesgående och fantastiska så länge jag minns

– Jennie, OKQ8 Grums

De små stunderna
Mor och son. Vi ska snabbt ses utanför OKQ8 Våxnäs för att byta bil med varandra. - Hinner du en mjukglass? - Ja visst! Mammans hjärta blir varmt! Vi möts av som vanligt leende personal på macken och sätter oss vid ett av borden där inne. "Bråttomstunden" blir en längre fika med härligt snack och så klart förevigar jag denna värdefulla stund med ett foto! Det är dom små stunderna som gör skillnad! Tack OKQ8 för detta!!

– Marléne, OKQ8 Våxnäs

M
‍‍
När jag och min sambo köpte mjukglass på OKQ8 i Hagfors. Godaste mjukglassen!!!

– Mara, OKQ8 Hagfors

Bilen utan tanklock..
I min ungdom körde jag en gammal rostig Merca som kallades Skräcken. Jag skulle tanka den men det fanns inget bensinlock vart jag än tittade. Så jag fick åka därifrån då jag skämdes. Tanklocket fanns under regskylten som skulle lyfta på!

– Inger, OKQ8 Arvika

Fel bil!
En gång när vi stannade på en mack vid en mataffär skötte maken tankningen och jag sprang in i butiken och handlade lite matvaror vi behövde. När jag kommer ut går jag till bilen och öppnar bagageluckan för att ställa in kassen med varor. Inser dock snabbt att detta är INTE vår bil! En likadan bil står nu och tankar och på parkeringen bredvid sitter maken och barnen i vår bil och asgarvar åt mig.

– Sara, OKQ8 Hagfors

Sommarens GB-favorit
Året är 1983, jag är 6år och det är en sån där varm sommardag när asfalten på macken i Storfors luktar varm asfalt. Rutorna på mammas och pappas ljusblå VW-bubbla är fullt nedvevade. Någon AC är inte att tala om och jag och brorsan sitter i det bälteslösa baksätet (det var inte lag på bälte i baksätet då) och väntar på den sommarens GB-favorit som vi åkt till macken för att köpa innan det var dags för kvällsdopp: Isglassen Kiwawa med smak av Kiwi som bara fanns den sommaren. Vilket minne - än idag!

– Lars, OKQ8 Lorensberg

Det lilla
‍‍
Nu med alla olika toppings till mjukglassen blir det roliga konversationer kring bästa toppingen

– Maria, OKQ8 Grums

Oväntad syn i tvätthallen
Vi fick besök av en kille från Norge som frågade efter om det finns någon dusch? Nej vi har ingen men vi har ju tvätthallen som är ledig sa jag! När jag senare gick ut med lite sopor, så stog norrmannen spritt språngande naken med öppna dörrar och spolade för fullt! Sen kom han och betalde och sa: Nå föler jej mej som en riktig mänske!

Mackens betydelse
Jag praktiserade på macken 1965 när jag gick i skolan och blev platschef 1990 - 2012 Så det var min mack och är så fortfarande!

– Joori, OKQ8 Torsby

E
‍‍
Kommer ihåg när jag var liten och följde med min farfar till OK och tvätta bilen och jag fick alltid en glass efteråt.

– Per-Anders, OKQ8 Våxnäs

En mack med det mesta
På OK i Sunne hittade jag säkringar. Där finns det mesta. Man kan även tvätta bilen. Både manuellt och automat. Och så trevlig personal.

– Jimmy, OKQ8 Sunne

Gratisautomaten
När barnen var små tyckte dom att vi skulle tanka i gratisautomaten.

– Hasse, OKQ8 Grums

En generös laddning
När jag behövde ladda min elbil och kände mig osäker på hur det går till. Får då se en skylt på laddstolpen. ” Vill du ladda, säg till oss i personalen, så hjälper vi till”. Å, vad glad jag blev. En trevlig flicka kom ut och hjälpte till att sätta igång laddningen. När allt var klart och skulle betala, säger hon: Det är gratis, för egentligen är laddningen ur funktion, men vi gör så här för att ge bra service. Den händelsen glömmer jag inte.

– Åsa, OKQ8 Sunne

Bensin, olja och wunderbaum
Min far körde tankbil på OK, så jag har en del av min uppväxt på Värmlands mackar. Doften av bensin, olja och wunderbaum är mitt bästa doftminne. Idag luktar det bara kaffe o bullar.

– Bosse, OKQ8 Våxnäs

Full tank och bensintvättad bakskärm
Jag jobbade på en Konsumaffär med tillhörande OK mack för drygt 50 år sedan. Fick i uppdrag att hjälpa en äldre man att tanka fullt. Det fick han - full tank alltså - med råge! Jag förstod inte hur spärrhandtaget skulle frigöras! Han fick verkligen full tank och jag fick av min chef i uppdrag att lära mig hur det hela fungerade. Kostade nog några kronor för Konsum 😜 och kunden fick en bensintvättad bakskärm.

Mackens betydelse
Viktig inrättning.

– L-G, OKQ8 Hagfors

Man tar macken för given
När jag praktiserade fick man lära sig mycket och nu som vuxen tar man mycket för givet av det som mackarna faktiskt erbjuder.

Mackens betydelse
Trevlig personal gör hela nöjet att åka dit!

– Henrik, OKQ8 Lorensberg

På tur med morfar
Varje gång man åkte med morfar förbi OK i Filipstad och köpte färdkost, picknick och fiskekort. Komma bort från all skit under uppväxten och bara vara med min kära morfar som tyvärr nu gått bort. Än idag ler jag varje gång jag åker förbi där.

– Robin, OKQ8 Filipstad

En lösgodisdröm
‍‍
Lösgodisinköp på OK i Grums när jag var liten. Det var lite dyrare lösgodis där än på andra ställen, men det var mitt favoritställe för utbudet var så bra. När jag fyllde år en gång fick jag en hel låda med lösgodis därifrån av min faster med familj, lyckan! Jag sparade den tomma lådan länge för jag tyckte den var jättehäftig av nån anledning, det hade ju varit skumbananer i från början enligt etiketten.

– Zara, OKQ8 Skoghall

Ett varmt minne
‍‍
En kram från en kund på mitt jobb.

– Margot, OKQ8 Hagfors

Alltid en hjälpande hand
Alltid trevlig personal och alltid hjälper till om man behöver nått till bilen.

– Jan-Ove, OKQ8 Torsby

Vilse i biltävtten
När jag en gång var i biltvätten mitt i en tvättning och va tvungen att kräkas. Av ren panik och att inte kräkas i bilen klev jag ur och hamnade mellan tvättborstarna och visste inte hur jag skulle ta mig där ifrån. Just då va livet surt och orättvist, i efterhand får man sig ett riktigt gott skratt.

– Louise, OKQ8 Våxnäs

Det var bättre förr ;) 
Den tiden när man kunde åka till "macken" när man behövde bensin, lampor till bilen eller en skvätt olja. Det fanns tom vindrutetorkare, kablar och kabelskor. Tro det eller ej, det fanns även tändstift till de flesta motordrivna fordon. Sedan i en rasande fart blev det i ställer korvkiosk och fikabutik. Nu finns det i bästa fall en bensin/diesel pump som fungerar någon dag i veckan. Det var bättre förr, stämmer i detta fall!

– Jukka-Pekka

Mackens betydelse
Macken för mig innebär att det alltid är trevlig personal och den finns där när man behöver den.

– Linnéa, OKQ8 Kristinehamn

Första gången jag skulle tanka!
Första gången i mitt liv jag skulle tanka. Jag hade alldeles nyligen tagit körkort och behövde fylla upp tanken, parkerar intill pumpen och slås av tanken - hur sjutton gör man det här nu då? Jag fick stanna det stackars biträdet, "ursäkta, men skulle du kunna visa mig hur en sån här manick fungerar?", och pekar på pumpen. Till saken hör att jag var alldeles för gammal för att inte förstå hur en pump fungerar. Biträdet fick sig ett gott skratt när hon stoppade in pumpen i min bil och svarade "såhär..."

- Emma, OKQ8 Forshaga

Kvarlämnad plånbok på väg till travet
Vi skulle ner till Axevalla Stochampionatet. Vi kom hit för att tanka både bil och husvagn, och tankningen gick jättebra. Det var från en sådan här sedelautomat som fanns på den tiden. Då behövde man ju sedlar och en plånbok. Plånboken la jag på bensinpumpen och åkte till Axevalla, och här blev plånboken kvar, och därmed inga pengar med ner till travet. Jag fick låna lite pengar och lyckades vinna så det räckte i 3 dagar nere i Axevalla. Det var bra spelat, men alla pengar försvann sista dagen, och jag åkte hem lika blank som när jag kom dit.

Mackens betydelse
Macken betyder, eller har betytt, att detta är den enda macken här i Forshaga som är bemannad. Här finns till och med lite bilgrejer som inte är så vanligt, vilket är bra.

– Bosse, OKQ8 Forshaga

Underhållning på husvagnssemester
Ett mackminne som jag har är när vi åkte på husvagnssemester. Det var jag och min mormor tillsammans med hennes gubbe. Då var man ju alltid på macken, och det fanns ofta spel som macken hade ordnat, vilket gick ut på att man skulle hitta bilar i olika färger samt specifika vägskyltar. Det spelade vi ofta!

Mackens betydelse
Jag är så glad att macken finns. Jag är ju egenföretagare, och det är alltid något som behövs. Sen är ju personalen alltid väldigt hjälpsam och det är aldrig några problem. Sen har dem även ett samarbete med en bilverkstad, så att man kan få hit reservdelar redan samma dag. Det är tacksamt att det finns, och jag försöker gå hit och handla så ofta jag kan för att det ska kunna finnas kvar här.

– Erik, OKQ8 Forshaga

En spännande första dag på jobbet
Jag var i 15 årsåldern och var här och sökte jobb. På den tiden var macken uppdelad i kiosk och bensinmack och jag sökte jobbet i kiosken. Det första jag fick göra var att bära upp drickflaskor. Det var väldigt spännande minns jag - man ställde flaskorna på en rad. Det fick jag göra i en vecka. Sen fick jag stå bredvid i kassan. Då var det 1 öre, 2 öre och 5 öres godis. Utöver det fanns det korv och bröd, samt mos. Det var inte som idag när det finns både hamburgare och pommes frites. Sen jobbade jag här fram tills att jag var 20 år.

Sedan vid 62 års ålder var jag här för att tvätta bilen. Då kom den förra chefen fram till mig och frågade "ska du inte komma hit och jobba istället?" Sen dess är jag här och jobbat några timmar då och då!

Mackens betydelse
Det här är ju hjärtat för många tror jag. Det är ju många kunder som gärna står här för att prata länge - bara en sån sak. Och så får man vara lite artig och trevligt tillbaka vilket många uppskattar genom att dela med sig av saker också.

– Inger, OKQ8 Forshaga

25 öre litern
Jag kommer ihåg när man var liten och var med pappa. På den tiden kostade bensinen 25 öre, och när de höjde till 1 krona tyckte man det var helt otroligt dyrt!

Mackens betydelse
Det är alltid trevligt att ha någonstans att gå in, jag brukar tvätta bilen här vilket är bra. Och det är alltid bra service!

– Lennart, OKQ8 Forshaga/Bergvik

Fin service
‍‍
En fantastisk personal som alltid ställer upp på en oteknisk göbbe, alltid lika trevliga och full av service.

– Hasse, OKQ8 Säffle

Tanka med pappa
När jag som liten fick följa med pappa och tanka, då fanns inte OK så då var det BP som gällde och dom gröna kläderna och kepsen han hade som ägde macken glömmer man inte.

– Lena, OKQ8 Grums

Ett oväntat stopp
När jag åkte ambulans o måste tanka i Årjäng.

– Grethe, OKQ8 Årjäng

Gemenskap
Gemenskapen i tvätthallen med kompisar.

– Timo, OKQ8 Höjdgatan

Min medelhavsblå bubbla
Ung och nybliven ägare till en medelhavsblå bubbla. Den finaste bil jag någonsin haft. Sparade och gnetade och kunde till slut gå till bilaffären och peka på min älskling. - Den köper jag! Jag vårdade den som min ögonsten. När jag i början av 60-talet kom till macken för att tvätta bilen, säger mackbiträdet: - Ska DU tvätta bilen? En tjej, det går inte, du kan inte sånt. Och så satte han igång och tvättade min älskling. Det kallar jag fin service, men med jämnställdheten var det sämre ställt.

– Elisabeth, OKQ8 Kristinehamn

Sinnenas kraft
Doften av bensin och smaken av piggelin.

– Anna, OKQ8 Våxnäs

Topservice på Våxnäs
Har varit där vid flera tillfällen och tankat gas och har fått gått in och bett en i personalen om hjälp vid första gången, nästa gång jag kom dit så kom personalen ut och frågade om det gick bra för då kände han igen bilen. Alltid bra service på denna mack.

– Pernilla, OKQ8 Våxnäs

Vardagsspänning
När jag var liten och det var vardagsspänning att följa med pappa och tvätta bilen i biltvätten! Spännande än idag!

– Nelly, OKQ8 Våxnäs

Pinsam takning
Jag var rätt så liten och mamma hade precis fått körkort. Vi åkte till OK macken i Fagersta då vi skulle fylla på med bensin i vår gamla bil. Mamma var så förvirrad för hon visste inte hur man tankade bilen. Jag satt i bilen och skämdes så himla mycket. Det blev köer bakom bilen och tillslut så kom personalen ut för att hjälpa mamma! Alltid ett speciellt minne som jag aldrig kommer att glömma.

– Alexander

Nostalgi
‍‍
När jag var yngre så tog min pappa med mig på en tripp på kvällarna när jag hade svårt att somna. Så han åkte till macken och köpte alltid något gott. Jag älskade korv med bröd och ketchup. Nostalgi.

– Annica, OKQ8 Grums

Sugen på mjukglass
När jag fick åka till Arvika och köpa mjukglass för jag va sugen på mjukglass.

– Nina, OKQ8 Arvika

En french
En french efter nattpasset med kollegorna ❤️

– Rex, OKQ8 Höjdgatan

Räddaren i nöden
‍‍
Jag minns ett speciellt minne när det började regna/åska och vi hade varit hos en kompis. Vi hade tänkt ta bussen hem en bit ifrån, men så började det regna, åska och inte nog med det -blixtra! Min dotter var då 8 och sonen 5 år och vi var helt genomblöta och sonen var så rädd och skrek förtvivlat. Vi tog skydd sen under taket på macken och en av era anställda kom ut till oss och tröstade sonen och sa att vi kunde komma in istället, väl därinne så fick barnen en varsin kanelbulle och vi fick även låna en laddare till telefonen så vi kunde ringa min sambo för att hämta oss. Jag minns detta med värme då sonen var så rädd och ledsen och er anställda gjorde han glad igen. Det var en så fin gest och endast gjort av värme och snällhet mot en annan människa.

– Helena, OKQ8 Våxnäs

Soligt kattkaos
I somras hade de en kattmässa här bredvid. Jag tror aldrig jag har sålt så mycket glass! Det var så mycket att vi var tvugna att skriva upp vilken glass de ville ha -bägare, strut, vilken kula osv. Folk bara strömmade in. Alla var på gott humör och ville prata om sina katter. Tack vare alla kattälskare var hela stämningen speciell den dagen. Det var nog min roligaste arbetshelg här på macken!

Mackens betydelse
Ja den betyder mycket eftersom det är mitt jobb. Mina kollegor är jättebra, kunderna är jättefina. Det är många nya kunder men också såna som brukar vara här ofta. Sen upskattar jag all hjälp man kan få här. Vi hjälper till med det mesta, inte bara bilgrejer, utan även vardagliga problem som egentligen inte har med en bensinmack att göra. Men det är ju bara kul att få hjälpa till när andra har frågor. 

– Wilma, OKQ8 Forshaga

Mackens betydelse
Macken är öppen på effektiva tider och har alltid bäst service.

– Solveig, OKQ8 Sveagatan Grums

Jag vill skicka in ett mackminne